torstai 17. maaliskuuta 2016

Tietoturva - aina ajankohtainen asia

Hei

Nettiopastuksissa on tullut paljon kysymyksiä liittyen tietoturvaan. Aiemmin tässä kuussa Tasalan Kamarilla järjestettiin oikein teemapäivä asiaan liittyen. Jatkan tässä vielä samaa teemaa. Kaikkien positiivisten ja ihmisten arkea auttavien ja helpottavien ominaisuuksien lisäksi täytyy myös muistaa, että internettiin liitettyjen laitteiden käytössä täytyy olla huolellinen ja ottaa erilaiset tietoturvaan liittyvät asiat huomioon. Nykyään yhä useammat esineet voivat olla liitettyjä internettiin, kuten vaikka autot, jääkaapit ja kodin valvontalaitteet. Keskityn nyt ns perinteisempiin laitteisiin joita ovat kannettavat ja pöytätietokoneet, tabletit ja älypuhelimet.


Omien havaintojeni mukaan tietokoneeseen tunkeutuvat virukset ovat sittenkin melko pieni ongelma vaikka niistä paljon puhutaan. Useimmissa koneissa virustorjunta on ajantasalla ja käyttäjät ymmärtävät hyvin päivitysten tarpeellisuuden. Lisäksi käyttäjät liikkuvat netissä järki päässä eivätkä klikkaile mitä sattuu. Sähköpostissa olevan tuntemattoman linkin klikkaaminen ja liitteen avaaminen voivat johtaa koneen saastumiseen. Virustorjunnan lisäksi nettiyhteyden palomuuri täytyy olla kytketty päälle. Ohjeet palomuurin käyttöönottoon löytyy täältä ( Windows7) tai täältä (Windows10). Jos olet epävarma tietokoneesi turva-asetuksista, tule käymään opastustilaisuuksissamme Tasalan Kamarilla tai ota suoraan yhteyttä allekirjoittaneeseen. Ja on hyvä muistaa, että ilmaisia antivirus-ohjelmia on lukuisia ja ne toimivat hyvin. Ei kannata maksaa turhasta.

Turvalliseen tietokoneen käyttöön liittyy lukuisa joukko erilaisia asioita virustorjunnan ja palomuurin lisäksi. Jokaiselle on varmaankin tuttua sähköpostin luominen ja salasanojen keksiminen. Ja näiden salasanojen säilyttäminen turvallisessa paikassa, muiden ulottumattomissa. Sähköpostiosoitteita tulisi olla kaksi, se jota käyttää ja toinen varasähköpostiosoite jota voi käyttää varsinaisen sähköpostin ongelmatilanteissa, esim salasanan palauttamisen yhteydessä. Salasanojen luomiseen hyviä vihjeitä löytyy täältä.

Pankkiasiointi on ehkä kaikkein eniten ihmisten mieltä askarruttava kysymys, onhan kyse omista rahoista. Eri pankeilla on hieman erilailla toimivat verkkopankkijärjestelmänsä joten yhtenäisiä ohjeita ei oikein ole. Jokaisella pankilla on omat tietoturvaohjeet joihin kannattaa käydä tutustumassa, Alla olevalla linkkilistalla löytyy muutamien pankkiryhmien turvaohjeita. Yhteistä kaikille on huolellinen käyttö, salasanojen ja tunnuslukujen säilyttäminen turvallisessa paikassa ja sen tarkistaminen, että verkko-osoite on oikein eikä vain melkein. Varmin tapa on kirjoittaa aina itse pankin osoite eikä klikata linkkejä. Linkit voivat viedä huijaussivustolle joka saattaa näyttää aidolle mutta ei ole.

Kesä on tulossa ja kännykät ja tabletit voivat joutua kadoksiin, ne voivat hävitä tai ne voidaan varastaa. Älykännykän tiedot ja valokuvat on syytä tallentaa myös muualle kuin laitteen omaan muistiin. Hyvä tapa on synkronoida kaikki tiedot reaaliajassa jonkun pilvipalvelun kanssa. Kun laite katoaa, tiedot ovat tallessa. Lisäksi voi olla hyvinkin tärkeää saada kännykästä tiedot poistettua ja/tai lukita koko laite etänä tai etsiä se. Tässä etähallintaosoitteet eri käyttöjärjestelmille: Windowsphone , Android , Apple  Nämäkin asetukset voidaan tehdä puhelimeesi Kamarilla jos haluat.

Tietoturva on niin laaja kenttä, että tässä blogissa olen ottanut esille vain muutaman mielestäni oleellisen kysymyksen. Netissä on myös se hyvä puoli, että sieltä löytyy vastaus lähes kaikkeen mitä keksii kysyä. Tässä alla on linkkejä tietoturvan tiimoilta jos haluat tutustua asiaan lähemmin. Tai ota yhteyttä, yritän olla avuksi. Yhteystietoni löytyvät myös Eläkeliiton Raision yhdistyksen sivuilta.

Hyvää kevättä!
Markku
markku.toivola@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti