torstai 28. huhtikuuta 2016

Mikä ihmeen pilvitallennus?

Termi pilvitallennus on herättänyt runsaasti kysymyksiä opastustilanteissani. Yritän tässä hieman selventää mistä on kyse ja mitä hyötyä pilvitallennuksesta on tavalliselle tietokoneen käyttäjälle. Ja miten sellainen palvelu voidaan ottaa käyttöön. Aluksi huomatkaa, että ihan jokaisella tietokoneen käyttäjällä on mahdollisuus siihen, vieläpä ilmaiseksi.

Joitakin vuosia sitten oli tavallista, että taloudessa oli yksi tietokone jota kaikki perheenjäsenet käyttivät vuorotellen. Ja heidän kaikki valokuvat ynnä muut tiedostot olivat yhdellä ja samalla kovalevyllä oman tietokoneen sisällä. Kaikki on hyvin kunnes tietokone/kovalevy yllättäen hajoaa. Jos ei ole muistanut varmuuskopiointia niin kaikki kuvat ja tiedot menetetään. Tiedot on syytä tallentaa vähintään yhteen paikkaan tietokoneen oman kovalevyn lisäksi. Tallentamiseen voidaan käyttää mm. cd- tai dvd-levyjä, ulkoista kovalevyä tai muistitikkua. Nämä kaikki keinot ovat paikallista tallentamista. Ja ihan riittäviä tapoja niissä talouksissa joissa on yksi tietokone.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja kotitalouksissa tietokoneet, tabletit ja älykännykät yleistyvät. Tämä on synnyttänyt tarpeen saada kuvat ja muut tiedostot tallennettua paikkaan jossa niitä voidaan katsoa ja käsitellä millä tahansa laitteella, paikasta riippumatta. Siis paikallisen tallentamisen sijaan jonnekin muualle, jonkun muun ylläpitämälle palvelimelle. Tätä kutsutaan pilvitallentamiseksi.

Tarjolla on lukuisia yrityksiä jotka tarjoavat joko ilmaista tai maksullista tallennustilaa. Tässä muutamia; Applen iCloud , Googlen Drive jossa nykyään mahdollisuus rajoittamattomaan tilaan valokuville sekä Microsoftin OneDrive ( ent. SkyDrive ). Kaikille on yhteistä kattava palvelutarjonta jossa on mahdollista tallentaa ( varmuuskopioida ), käsitellä ja jakaa omia tiedostoja eri laitteiden välillä. Jos oma tietokone hajoaa yllättäen niin tiedot pysyvät tallessa. Tosi kätevää kun vain ensiksi ottaa palvelun käyttöön ja synkronoi laitteet palvelimen kanssa. Tässä lopuksi oivallinen video jossa Tiina Etelämäki VTKL:sta esittelee OneDrive-palvelun käyttöönoton ja kuvien siirron palvelimelle. Kannattaa katsoa:

                                                         https://youtu.be/aD8IS1ou31o

Hyvää kevään jatkoa,
Markku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti