lauantai 30. tammikuuta 2016

Nettiopastajan toimintaa


Vuodesta 2016 on jo yksi kuukausi kulunut ja meillä Raisiossa ovat nettiopastukset jatkuneet Tasalan Kamarissa entiseen malliin. Perjantaisin järjestettäviä tilaisuuksia on nyt ehtinyt olla jo kolme kertaa tänä vuonna. Tulen kirjoituksissani tarkastelemaan muutamia esille tulleita ongelmatilanteita ja muutenkin kertomaan toiminnastamme. Palautetta toivon erityisesti Varsinais-Suomen alueelta LähiVerkko-pilottiin osallistuvilta mutta tietty myös muualta tulevat kommentit ovat tervetulleita.

Aluksi hieman Raision yhdistyksemme käytännön järjestelyistä. Tiedotamme toiminnastamme ja tapahtumista, mukaan lukien nettiopastus, omilla kotisivuilla ja paikallisten lehtien yhdistystoimintapalstoilla. Viime syksynä olemme avanneet myös Facebook-sivut, joilta löytyy kattavasti tietoa yhdistyksemme toiminnasta. Ylläpidosta vastaa tällä hetkellä itseni lisäksi hallituksen puheenjohtaja Helinä Aaltonen. Sivusto tuntuu jo saaneen vakiintuneen aseman tiedotuskanavana jäsenistömme keskuudessa. Kävijämäärät ainakin ovat jatkuvassa kasvussa. Hyvä näin ja toivotaan jäseniemme jatkossa ottavan yhä enemmän osaa sivuston kehittämiseen. Pyritään tekemään siitä ” meidän juttu ”.

Yhdistyksemme jäsenmäärä on ollut viime aikoina ripeässä kasvussa. Viime vuonna saimme 40 uutta jäsentä. Helinä on heitä haastatellut ja moni on liittynyt nimenomaan some-näkyvyytemme ansiosta.

Kuten jo viime vuosi osoitti, nettiopastukselle tuntuu olevan jatkuvasti kysyntää. Joka perjantai kävijöitä on riittänyt ja se tuo hyvän mielen myös meille opastajille kun voimme olla ihan konkreettisesti avuksi. Tämä on myös oivallinen tapa hyödyntää vuosien myötä hankkimaani kokemusta tietokoneiden parissa. Samalla se tuo pientä lisäpainetta seurata tietotekniikan kehitystä ja yrittää pysyä ajan hermolla. Tällä hetkellä meitä opastajia on kaikkiaan neljä henkilöä. Aina kaikki eivät voi olla paikalla mutta olemme sopineet keskenämme vuorot, että vähintään yksi on paikalla opastustilaisuudessa. Olemme käyttäneet vuorojen sopimiseen Doodle-ajanvarausjärjestelmää. Siitä näkee hyvin milloin kuka on paikalla tai poissa.

Minkälaisia kysymyksiä tai ongelmia on ihmisillä jotka tulevat näihin tilaisuuksiin? Vastaus on helppo, kaikkea mahdollista. Yksi yleinen murhe on valokuvien siirto ja jonkinlaiseen järjestykseen saaminen. Niitä ratkoessa voi samalla myös muistuttaa varmuuskopioinnin tärkeydestä, ulkoiselle kovalevylle, muistikortille, pilvipalveluun tms. Ratkaisuvaihtoehtoja on useita ja jokaisen kanssa puntaroimme niitä erikseen. Toinen yleinen tarve on erilaisten palvelujen käyttö, tilien luonti ja kirjautuminen. Sana ” tili ” jo sinänsä aiheuttaa joissakin pelkoa, että nyt kysytään pankkitilitunnuksia eikä sitä tietenkään haluta. Kun selviää, että pelko on turha eikä kyse ole pankkitilistä, ollaan valmiimpia luomaan näitä tilejä.

Jokaiselle Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjälle tulee Windows 10 eteen tavalla tai toisella. Päivitänkö kymppiin vai en? Uusissa koneissa Win10 on yleensä jo asennettu. Vanhemmissa koneissa joutuu pohtimaan mitä tekee. Ensi kesään asti kympin saa asennettua ilmaiseksi. Mutta varsinkin Windows 7-käyttöjärjestelmän käyttäjät, kiirettä ei ole senkään jälkeen. Microsoftin tuki Win7:lle loppuu vasta 14.1.2020. Jos koneesi on jo iäkkäämpi mutta toimiva, voit jatkaa sen käyttöä ilman kymppiä vielä vuosia. Kun tuki seiskalle loppuu, on vanha koneesikin luultavasti jo uusimisen tarpeessa. Toki voit asentaa kympin ja katsoa kuinka se toimii. Jos ongelmia tulee niin voit palata edelliseen, muista kuitenkin varmuuskopiointi ennen kokeilua.

Tässä oli lyhyesti toiminnastamme näin vuoden aluksi. Olen sopinut itseni kanssa, että suunnilleen kerran kuukaudessa kirjoittelen lisää kuulumisia täältä Raisiosta. Kommentteja ja ehdotuksia käsiteltävistä aiheista odottaen,

Markku

PS. sähköpostia saa lähettää: markku.toivola@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti